onsdag, juni 24, 2009

2009-06-24 En kväll hos fyra M

Ikväll var vi på besök hos fyra stycken M som flyttat från vår M-gata till en ny M-Gata.
ja, jag förstår, det låter krångligt det där, men det är lätt när man fattar det!
I två veckor har jag undrat vart Maja tagit vägen och nu fick jag svaret.
De fyra M-en hade tjackat upp sig på trädgård och hus och det var ju inte fy skam det där inte!
Trädgården var en halv djungel/halv lekyta och i den ena hörnan stod tom en sk Havfrue. Hon var av sten och lite sprucken men ganska vacker ändå i alls sin enkelhet.
Maja och Elsa-Marie kunde konsten att utnyttja gungorna och svänglianerna till fullo och Sven försökte så gott han kunde också men det var nog mest jag som är en liten mes och inte vågar. Mesproppen visade sitt rätta ansikte ytterligare en gång när jag insåg att vattenspridaren faktiskt rörde sig från sida till sida.
När jag glatt springandes närmat mig fontänen så vände jag lika snabbt när vattnet kom farandes.
Då sprang jag tillbaka i ett nytt tillstånd. Blöt och gråtandes.
Mellan-M:et Maja fixade leken med spridaren något bättre än jag gjorde. Hon fattade galoppen liksom. Och även om jag o Sven är killar så kan ingen klaga på att vi inte tar vårt ansvar. Att kvinnorna skulle fixa allt hushållsbestyr är ju en gammal och förlegad tradition. En riktig man klarar en dammsugare som man brukar säga.
Det minsta M:et i familjen M verkade njuta av både trädgård och solen då han paxat den bästa platsen under en.. kork-ek?
nej... ett träd säger vi, där han låg och luktade på blommorna.
Jag gick fram till honom och sa "Hej bebis" och luktade på hans blöja. Den behövde inte bytas.. ännu. Pappan i familjen M bjöd oss på glass i stora lass och det var ju typiskt att min farsa skulle vara inne när M lassade upp. Det var ju den största portionen jag sett, och hade pappsen bara tillåtit så hade jag nog rafsat i mig alltihop. Nu löste det sig ganska bra ändå eftersom de andra små kompisarna lämnade bordet för snabbt och jag kunde lugnt och stilla sitta kvar och länsa även deras tallrikar.
Vår granne Johan har tjackat upp sig på en kamera och här står han på bilden och förevigar M:arnas nya toalett. Trots min ringa erfarenhet av foto så har jag insupit en del kunskap från både mor och far vad gäller fotografering och känner att även jag kan bistå med en del goda råd. Som det här:
"Johan, när inte kameran kan ställa skärpan, eller om varje bild blir mörk. Tro inte att du är en dålig fotograf. Ta av linsskyddet istället."

För övrigt så har mamma köpt nya glasögon till mig idag.
De har spindelmannen på sidan och jag känner mig coolare än nånsin!
...Men nu är det nog dags att krascha i bingen. Let´s just call it a cool wednesday evening!
Rock ON!

tisdag, juni 23, 2009

2009-06-22 Att bygga Torn


"Byggare Bob" är tydligen Lionels favorit och även om jag aldrig sett hur gubben ser ut så vill jag påstå att jag har anlag att kalla mig "Byggare Rufus".
Efter middags-krubbet så slängde jag mig in i skafferiet och letade fram lämpliga saker att bygga höga kreationer med.
Med tanke på att jag varken hade betong, tejp eller klister så får jag nog vara nöjd med dessa torn ändå.Jag inledde med en tjusigt torn toppat med Gevalia. Det funkade inte riktigt utan blev lite ostabilt på toppen... Mina byggstenar bestod av ett paket o´boy, en limpa grovt bröd, en nutella-burk, en gevalia-kaffe (ekologiskt), ett paket te och en Loka (citron).
Mitt mål var att bygga tornet så högt som det bara gick och för att få fram bästa stabilitet så provade jag olika kombinationer och tillvägagångssätt.
För att få mer jämn balans så provade jag nu med Nutella burken i mitten...och tänkte avsluta med teet på toppen..
.. Det gick inte alls! "Ramla" fick jag ropa.
Detta har ju hänt alla arkitekter.
Hur många gånger tror ni inte de ropade "ramla" när de byggde eiffeltornet?
Jag provade igen med en ny kombination. Efter många och långa försök insåg jag att jag hade fastnat. Det gick inte att komma högre utan att det "ramla" så jag tog det sista försöket på ren säkerhet och satsade på en stabil grund.
Utan Nutella burken.
Det blev inte så högt, men det blev ju som dr Alban brukar säga :"Det e stabilt!"
En riktigt pina var jag idag när jag skulle somna. Jag ville upp, ha mer välling och så bad jag pappa sjunga go natt sånger.
- Vad skall jag sjunga då, frågade pappa.
- Bä bä vita lamm, sa jag.
När han var klar ville jag höra min nya favorit "slank i diket" (prästens lilla kråka). Pappa började ta ton men eftersom jag inte är van vid pappas sångröst till denna låt så blev jag arg och sa:
- Inte pappa slank i diket.
- Men du sa ju sjunga slank i diket, svarade pappa.
- Dator sjunga slank i diket, sa jag.
Det är ju därifrån jag är van att höra den. Pappa förstår ingenting.
Två timmar tog det för mig att somna.

2009-06-19 Riktig midsommar

Förra året var jag alldeles för liten för att komma ihåg vad vi gjorde men denna sommarens höjdpunkt var ganska kul. I alla fall så länge jag höll mig vaken.
Vi inledde dagen med lite lek i sandlådan i Folkets Park och när klockan närmade sig rätt klockslag så samlades vi framför stången som väntade på att resas.
Lionel och Selma och Tekla var också där och så kungen förstås....
Det är alltid lika kul att träffa honom! Han jobbade så vi hann inte leka, men förhoppningsvis hinner vi leka mer nästa gång!
Första parkett var tydligen vår melodi och givetvis så skulle vi även fram och störa killarna som skulle lyfta stången.
Lionel fick agera säkerhetsvakt och i princip handgripligen lyfta bort mig och Selma från midsommarstången. Så här mysigt var det i parken... ...Ibland kallar vi oss bara kort och gott "Cool and the gang!"
Vi hann även med en tur i bilen innan vi skulle dra vidare på fest.
Lustigt nog så behövde jag ingen bilbarnstol i denna gamla skrutthög, och mamma lät mig tom sköta styrmekanismen. Det gjorde jag galant.
Inga urspårningar rapporterade till vägverket. På kvällen begav vi oss till ängeholm på party. De vuxna höll sig i ett tält och sjöng knasiga sånger om "Helan och halvor" och det påminde en hel del om den öppna förskolan.
Mycket sång, mycket mat och kladdigt på bordet.
Själv betraktade jag dem på avstånd och lekte istället ekollon-lek i gräset utanför.
Mammas kompis Nathalie kastade upp ett ekollon och jag plockade upp det igen.
En mycket trevlig och betydligt mer sofistikerad lek än de som de vuxna höll på med. Springa med potatis på en sked? Kul? nja...
Tekla hängde ju med även på kvällen och vi knöt oss ungefär samtidigt hon och jag. Sen parkerade vi utanför det där tältet och somnade gott.
Tydligen så blev volymen bara högre och högre men det märkte vi knappt.
Min inbäddning var ju nästan hel ljudisolerad.

2009-06-17 För-midsommar

Förskolan flyttade ut idag.
Vi dansade runt stången och sjöng alla våra sånger i det fria och dansade runt ett uppbyggt träd. Varför vi byggt ett träd kan man ju fråga sig eftersom det fanns gott om träd i parken redan?
Men kul var det.
Äntligen förstod jag hur dum man skall se ut när man sjunger "GROD"-låten.
"ej öron, ej öron, ej svansar hava de..." Efter sången så bjöds det på jordgubbstårta. Vilken Torsdag!

2009-06-10 Woff-kana och baka kaka

Att åka woff-kana gillar jag skarpt även om "rutsch"-ljudet kan var ganska svårt att uttala.
Speciellt gillar jag kanorna i Rörsjöparken som är lagom höga och jag kan ta mig upp själv och åka hur många gånger jag vill.
De röda rören i Folkets Park är också kul, men gången upp försvåras av en massa rep och morsan eller farsan måste hjälpa mig och jag vågar inte ens åka själv.
Rörsjöparken däremot.. där åker jag så jag får eld i baken. Se själv!
Jag har även under de senaste dagarna lärt mig att "baka kaka" i sandlådan och när jag använder mina andra bakformer så bakar jag även emellanåt lite "fisk" och "nalle".
Jag öser numera sanden i formen alldeles själv, bankar på sanden gör jag också ganska galant, men det är det dära sista momenten som jag brukar behöva hjälp med... dvs vända på hela degen.
När den är för tung så klarar jag den inte alls och säger "pappa hjälpa".
Pappsen verkar ha bakat några kakor i sin dagar och eftersom han har "ont" i handen med "jips" så svingar han tom spannen även med vänsterhanden.
När jag försöker går det inte lika bra.
Även om jag försöker vara snabb så verkar det på något märkligt sätt som att sanden hinner smita ut innan jag ens hunnit lyfta på locket.

2009-06-08 Ny Lya!

Mamsen o pappsen har äntligen hittat större lya till oss o idag fick vi nycklarna.
Jag var tvungen att checka så storleken verkligen var lagom men olyckligtvis kom inte resten av mitt lag så jag fick lira själva... men det blev klart godkänt.
Den här ytan passar mig.

Det var tom så stort så jag var tvungen att vila mellan varven. Perfekt köp av mamma o pappa! Det här var precis vad vi behövde!

torsdag, juni 04, 2009

090603- Saker jag sagt och gjort (..och sjungit)

Eftersom jag inte alls är lika duktigt längre på att uppdatera min dagbok så hände något av detta för flera veckor sen och vissa av sakerna så sent som idag till och med.
Men jag väljer att göra en sammanfattning eftersom jag i alla fall har bilder på det så jag inte skall glömma...

För några veckor sedan...

...läste jag min djurbok och eftersom jag ännu inte kunde alla djuren så blev detta färglada fygfä helt sonika kallat för..."FLYGPLAN"Jag bläddrade vidare och även om jag visste att fågel på bilden hette "pippi" så var jag ändå tvungen att påpeka för pappa att där, på träbiten under pippin, faktiskt fanns "BAJS...ISCH ÄCKLIGT!" En tidig Mars-morgon gick jag ut och hämtade min cowboyfigur medan mamma och pappa ännu inte hade stigit upp från sängen än. Jag väckte dem med att komma in med min figur och ropa "HÄST.. ihhhii hiih (som hästen låter) och sedan peka på herr Cowboy och säga "FAFFAR". Just idag var det farfars tur att vara en vilda västernman tydligen. För nån månad sen brottades jag och pappa i sängen och plötsligt stannade jag helt upp, tittade på bokhyllan, pekade, och sa högt och tydligt"MÅNE"... "Nä, det där är ingen måne" sa pappa, "Det är en bok"...Fast när han tittade lite närmare så förstod han vad jag menade... När farmor och farfar hälsat på oss en dag så ville jag mer än något annat "åka faffas bil". Det var roligt tills jag tutade. Då var det "läskigt faffars bil"Annars har jag gjort framsteg även i min Nicke Nyfiken bok där jag nu namngivit nästan alla i min närmaste familj...
MAMMA är samma ballerina som hon alltid varit... Medan jag fortfarande håller på att tveka vem Pappa egentligen passar bäst som...
Rockstjärnan eller fiskargubben...
"Mommo" och "Böh" (moffa ingvar) sätter jag utan problem. De är lätta.....precis som "Famo". Henne tar man inte fel på."Faffar" är däremot lite lurig. Ibland har han varit här och bankat och ibland busar han. Han kan ju faktiskt vara två. Det här är Sebbe, men det ser ju alla så klart. Faster "Sara" och "Petto" (Petter). Tänk att jag tom kunde urskilja Petters frisyr bland alla och att Sara jobbade med böcker var ju lätt att lista ut. Moster "Gonka" (Veronika) och "Bobo" Robert. Ibland pekar jag på Gonka och säger "Gonka bäbis mage" för så smart är jag som fattar att jag snart skall få en kusin.

Annars har jag också sagt en massa annat roligt...
I förrgår satt jag o pillade mig mellan mina tår med farmor och där, mellan mina små tår kunde man finna "Smups" (smuts) och ibland tom "Mycke smups".
Liksom sånt som ibland ramlar ut ur mina skor när vi tar av dem efter gruslådan... "Mycke grus"..
När jag förra Tisdagen (26 Maj) fick äta middag hos farmor och pappa kom dit med en bruten arm så kommenderade jag farmor med en direkt order efter maten:
"FARMOR HÄMTA GLASSEN!!" När farmor svarade "Ät lite till" Så försökte jag samma trick på farsan "PAPPA HÄMTA GLASSEN!". När jag ätit upp så fick jag den till slut.

Jag ritar mycket och är inne i en karusell period.
Ibland säger jag till farsan "pappa rita bil" men han har lite svårt med sin hand i gips så jag får måla sälv. Här ritade jag en teckning till Mamma på hennes dag. Det blev som vanligt det som jag brukar rita, dvs.. "En Stor karusell"
Igår (2/6) slukade jag mammas lyxiga stroganoff som lunch i parken och när jag idag hittade det här tomma paketet som pappa glömt diska sen gårdagen var jag tvungen att säga att det där som faktiskt var kvar på botten var "Gammal mat"

Avslutningsvis lite filmer...
Fotbollspelare jag kan:
Zlatan, Zidane, Ronaldinho, Maradona, Pelé, Cristiano Ronaldo, Michael Owen, Messi, Ralf Edström och Malmö FF...

Idag var jag med Farmor en sväng i nalleaffären på Triangeln. Jag blev oerhört imponerad av allt ludd som åkte runt i en maskin och som tydligen användes till att stoppa in i nallarna. Jag kallade det till slut för "Ludde Ludd" och hela affären skrattade åt mig. Jag ville absolut inte gå därifrån, men när jag fick lite ludd i handen så var det som vanligt "...Läskigt"
Och för er som orkar lyssna så ingår det numera två sånger i min repertoar.. Både Imse Vimse och Bä Bä Vita Lamm! Rock on!